K.M.F.D.M.

A KMFDM gyakorlatilag egyetlen ember, Sascha Konietzko második generációs lengyel emigráns egyszemélyes zenekara és showja. A KMFDM elso felállása Konietzkoból, a zenekar vezetojébol, valamint négy lengyelbol állt, akiket a zenész egy párizsi bordélyházban ismert meg. Az akkori KMFDM koncertek nem hivatalos jelleguek voltak, a felvételekre pedig még csak nem is gondoltak a zenészek &ndasha francia közönséget a fényeffektusokban gazdag show, és a T. Rex, David Bowie, a Pink Floyd és a Can vegyítésébol összeálló enei keverék tartotta izgalomban. 1986-ban a csapat átjutott Németországba, ahol Konietzko megismerkedett a multiinstrumentalista En Eschhel, aki gyakorlatilag minden német ipari bandájával dolgozott már. (A „német korszak&rdquoegyik albuma, a „Kein Mehrheit Fur Die Mitleid&rdquo&ndashaz egyik verzió zerint éppen ezt takarja a rövidítés a zenekar nevében –, amelyet a közelmúltban adott ki újra a Rhino, számít a KMFDM hivatalos diszkográfiája szerint bemutatkozó nyagnak, jóllehet az együttesnek van egy sor, kis német cégek által kiadott lemeze is.)

1990-ben a KMFDM átköltözött Chicagóba, ahol az európai ipari rock iránti érdeklodés újjáéledésének lehettek tanúi. Az 1993-ban megjelent „Nihil&rdquolemez elérte a 120 ezres eladást, ami ebben a stílusban rekordnak nevezheto. Az új album az „Xtort&rdquoolyan tapasztalt zenészek közremuködésével készült, mint William Rieflin dobos és Chris Connenly gitáros (mindketten volt Ministry tagokChris Connelly hivatalosan is a KMFDM tagja lett) , Dorona Alberti énekesno, Günter Schultz és Marc Durante gitárosok, valamint az Einsturzende Neubaten fenomenális ütose, F-M Einheit. Az „Xtort”-ban rejlo potenciál óriásinak bizonyult, a lemez az eladási mutatók alapján már-már a mufaj fenomenális albumával, a Nine Inch Nails „Pretty Hate Machine”-nel vetekedett, a „Power&rdquoés a „Dogma&rdquodalok pedig betörtek az elso 20 közé z Egyesült Államok alternatív rock sikerlistáján. Konietzko elmondása szerint a KMFDM rövidítés nem mást takar, mint: „Kill Mother Fucking Depeche Mode”. Éppen a Depeche Mode az a csapat amellyel a KMFDM zenészei sértonek érzik az összehasonlítást magukra nézve.

Az elmúlt 10 évben a KMFDM az amerikai ipari színtér egyik meghatározó enekarának számít, egyenrangúnak a Nine Inch Nails-szel, a Ministryvel, és a Skinny Puppyval. De még ebbol a kimagasló ársaságból is kiemeli oket szintetikus stílusuk eredetisége, amelyben a feszes, táncolható uuml;temek súlyos, csaknem metalos gitárokkal párosulnak, az ipari elektronika pedig diszkós noi háttérvokállal. Az eszelos energiát és hangzásbeli agressziót brutális, egyenes, jelmondat-szeru szövegek, és sokatmondó ímek egészítik ki: Anarchia, Vihar és eloretörés, Vírus, Halj meg most, Élj máskor, Mocsok, Szuperhos&hellipA KMFDM mindig és mindenben kitart stílusa mellett: albumaik és kislemezeik mindenkor jellegzetes és jól megjegyezheto plakát-jellegu borítóban jelennek meg.

A csapatnak nincs állandósult, szilárd felállása. Inkább olyan a formáció, mint hasonlóan gondolkodó mberek &ndashnémetek, angolok, amerikaiak &ndashcsoportosulása, akik közül mindenki hozzátesz valamit az adott szakaszban. A zenekarral különbözo idoszakokban az ipari rock híres bandáinak (Skinny Puppy, PIG, Revolting Cocks, stb.) számos tagja dolgozott a stúdióban, illetve lépett színpadra. A csapat története Németországban kezdodött, ezért gyökerei a híres német elektro mufajig nyúlnak vissza, a Kraftwerktol a D.A.F.-ig.

A zenekar tagjai
Sasha Konietczko: ének, basszusgitár, szintetizátor, programozás
Lucia Cifarelli: ének
Jules Hodgson: gitár, basszusgitár, billentyusök
Andy Selway: dob
Steve White: gitár, programozás


KAPCSOLÓDÓ INKEK A zenekar

Forrás: www.a38.hu


Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu