Elegant Machinery

Két svéd fiatalember - Richard Johansson és Leslie Bayne -, akikre nagy hatással volt a Yazoo, a Depeche Mode, a Human League, a Rational Youth és Robert Marlow, 1988. tavaszán elhatározták, hogy zenekart alapítanak. Céljuk az volt, hogy megszólaltassák szintetizátorokon a 80-as évek elejének dallamvilágát. Az elorelépéshez szükségük volt egy jó eacute;nekesre, akit 1988/89 telén meg is találtak Robert Enforsen személyében

Elso demójuk - melyen olyan dalok szerepeltek, mint a "Safety in mind"és "A little sacrifice"- felvételénél producerként muködött közre Jonas Warnebring, a French Revolution nevu svéd csapat egykori tagja. Ekkor döntöttek úgy, hogy mehváltoztatják a zenekar nevét, s lett a korábbi Pole Position-bol elegant MACHINERY.

Miután az Electronic Beat Association (EBA) lemezkiadó ég érdeklodést mutatott a hozzájuk is elküldött demofelvételek iránt, 1991. januárjában megjelentették az elso single-t, a "Safety in mind"-ot, amelynek 500 kiadott példányát mindjárt az elso héten elkapkodták.
Még ebben az évben felkerültek a svéd DM Tribute album, az "I sometimes wish I Was Famous"korongjára a 'My secret garden'átdolgozásával.
1992-ben kiadták az elso albumot, a "Degraded Faces"-t, amelyet már egy kisebb, de annál sikeresebb turné övetett. Mivel Leslie Bayne nem vállalta tovább az élo fellépéseket, a zenekarnak új billentyusre volt szüksége. A németországi turnén már Johan Malmgren állt a szintetizátor mögött, aki ettol kezdve az elegant MACHINERY álandó agja lett.

Egy spanyol lemezkiadó, a Kong Records felkérte az együttest a Degraded Faces lemezen szereplo "Process"újrafelvételére és spanyolországi kiadására. A dal akkor a hihetetlennek tuno 5. helyig jutott a spanyol listán. Az ibériai lehetoségek azonban - két lemezkiadó itája miatt - kiaknázatlanok maradtak, pedig már több rádió- és TV-szereplés, valamint egy koncertturné s tervbe volt véve.

1993. nyarán elkészült a második stúdióalbum, a Shattered Grounds, amelynek elso single-je, a Hard to handle a svéd lista 40. helyéig jutott, majd a zenekar együtt turnézott a szintén svéd S.P.O.C.K-kal. Leslie úgy döntött, elhagyja az elegant MACHINERY-t.
Az 1995-ös év nagy része svédországi és németországi turnézással telt, majd 1996. április 19-én az együttes hazánkban, a Petofi Csarnokban is fellépett.

1996. nyarán megszületett az elegant MACHINERY harmadik és eddigi utolsó agylemeze, a "Yesterday Man", amelyet Anders Eliassonnal, a Page együttes egykori tagjával együtt készítettek el, és az eM történetének legnagyobb példányszámban eladott kiadványa lett. Újabb sikeres svédországi és németországi turné tán elkészült "A decade of thoughts"címu válogatáslemez a covenantos Eskil Simonsson közremuködésével.
Az 1998. dec. 13-án Lundban megrendezett Virtual X-mas partin adott koncertjük rögzítésre került, majd megjelent videokazetta formában az Energy Records gondozásában.

1999. tavaszán az együttes személyes konfliktusok és kiadói problémák miatt feloszlott.


Hogy mennyire népszeru volt az elegant MACHINERY világszerte és mennyien szerették egyedülállóan dallamos "régivágású"szintipop zenéjét, bizonyítja, hogy az együttes azóta is muködo honlapjára százával érkeztek a rajongói levelek.
A zenekar késobb egy-egy különleges meghívásnak eleget téve fellépett Mexikóvárosban, Los Angelesben és a 2002-es SAMA fesztiválon Göteborgban.

Immár 2005-ben, néhány újabb sikeres koncert után a fiúk úgy döntöttek, ismét együtt készítenek dalokat, s ezúttal csatlakozik hozzájuk Leslie Bayne, az egykori alapítótag is. Nyáron kiadásra került az 1996-os és 1998-as Virtual X-mas fellépéseket tartalmazó quot;elegant MACHINERY live DVD", az együttes pedig 2006-ban újabb turnéra indul és egy nagylemez megjelenését is tervezi.

Forrás:
www.analogue.org/em






írta: elegant

Hozzászólások

2011 június 28. - 01:18  [2]
bioLarzen
 
UI2: csak azt a Black town videót tudnám felejteni... :D bio
2011 június 28. - 01:17  [1]
bioLarzen
 
Nagyon helyesen tették a fiúk, hogy újra nekirugaszkodtak! Amúgy nagyon jól írod: a zenéjükben volt/van valami elemien primitív - ebszolút nem rossz értelemben! - ami annyira egyedivé teszi a muzsikájukat. Szerintem a legtöbb kortárs együttes egyszerűen nem mert volna előjönni ilyen egyszerűre letisztított zenével - milyen jó, hogy ők mertek, nem? :) Szerintem kevés együttes írt annyi "ismeretlen slágert", mint ők... bio PS: bocs, ha úgy látszik, mintha dupláztam volna, de az első próbálkozásomnál hibát jelzett az oldal és frissítés után nem láttam, hogy megjelent volna a kommentem... Ha mégis, akkor bocs.

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu