A Split-Second

Ha egyetlen előadót kellene megemlítenem a new beat stílus kapcsán, akkor gondolkodás nélkül a belga A Split-Second mellé tenném le a voksomat.
Marc Heyndrickx (választott művésznév: Marc Ickx), Peter Bonne (művésznév: Chrismar Chayell) 1985-ben iskolatársakként alapították az A Split-Second-ot. 1986-ban már demofelvételeket küldtek ki különböző kiadóknak és az Antler Records-szal villámgyorsan megállapodás is született.

Már az első - Flesh - névre hallgató 12"-es maxi bombaként robbant a new wave színtéren, hiszen - ma már klasszikusnak mondható - szerzemények találhatóak rajta: a 100%-os EBM „sláger" On Command és Bodycheck, a new beat himnusz Flesh. ( ... tovább )





Ez utóbbi az egyik legsikeresebb példája a furcsa módon kialakult new beat mozgalomnak: egyes DJ-k a 42-es fordulatszámra „kalibrált" dalokat, 33-as fordulaton kezdték el játszani a klubokban.
A Rigor Mortis maxival „felvezetett" Ballistic Statues album 1987-ban jelent meg, szinte minden dala időtálló és tökéletesen bemutatja a new beat kettőségét: EBM és az akkori acid techno különleges ötvözetét. A stílus eredményeképpen: a táncolható, de még mindig sötétebb hangzásra vágyó new wave hallgatóság gond nélkül keveredett a dance színtéren újat kereső, korai techno-t kedvelő közönséggel.
A korai A Split-Second lemezekről a legendás amerikai Wax Trax kiadó állított össze 1988-ban egy válogatást.
Az A Split-Second az európai színtéren még szintén ebben az évben a ... From The Inside albummal próbálta meg az első nagylemezzel nagyon magasra állított lécet átvinni: sikerrel. A Mambo Witch a mai napig előbukkan különböző visszatekintő EBM/Electro válogatásokon.





A folyamatosan turnézó együttest session zenészek segítették az európai és amerikai turnéállomásokon, így az 1990-ben megjelenő Kiss Of Fury album után is koncerteken - gitárosokkal kiegészülve - mutatták be a kislemezként is kiadott FireWalker-t és a The Parallax View-t.





1991-ben a két alapító útjai elváltak, a „szokásos" ok: eltérő zenei elképzelések. Peter Bonne és Marc Heyndrickx is saját projektekbe kezdett, de még ekkor kiadásra került a Flesh & Fire (1991 Remixes) remixalbum és az Introversion (Lay Back And Join) válogatásalbum.
A Hypnobeat által megjelentetett két album közül a 1993-as Vengeance C.O.D. még közös munka, de a 1995-ös Megabite már Marc Ickx saját projektjeként jelent meg.
2001-ben Transmix címmel egy remixalbum jelent meg az Antler-Subway gondozásában, ahol „cserébe" már csak Chrismar Chayell vett részt a produkciós és remix munkálatokban.
Azóta új anyag nem jelent meg, de 2010-től újra koncertezni kezdett a két alapító, felléptek többek között a Front 242-vel, az Absolute Body Controllal.
Aki kedveli a 80-as évek new wave hangzását, azt a sajátos belga elektronikát, amely intelligens dancefloor techno ötvözésével jött létre, azok számára az A Split-Second kiadványok, koncertek mindenképpen érdekesek lehetnek.


2011. március 24-én a Black Head Agency által szervezett Industrial Booom! fesztivál keretében az A Split Second először lép Magyarországon színpadra!


A cikk teljes egészében a http://alanthewild.blogspot.com oldalról származik.
Szerző: Alan The Wild




Hozzászólások

2011 június 28. - 00:55  [1]
bioLarzen
 
Bacchus, és ha belegondolok, hogy még a 90-es években találtam egy itthoni boltban egy válogatás CD-t tőlük, és tök boldogan megvettem, aztán pár hét múlva kölcsönadtam "pár napra" egy ismerősnek - és azóta sem láttam viszont (se az ismerőst, se a cd-t, az utóbbi jobban fáj...)... Ma is mérges leszek... bio

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu