Klinik, The

Marc Verhaeghen 1982 környékén hozta létre a mai napig az electro industrial/EBM egyik legfőbb alapvetését a Kliniket. A zenekarnak számos tagja volt köztük a legendás Eric van Wonterghem (Monolith, Absolute Body Control, Insekt, Klinik, Sonar), de a legnagyobb sikereiket duóként (Marc Verhaeghen és Dirk Ivens) érték el.
Lázálomba illő külsőségek, hosszú fekete bőrkabátok, múmiaszerű véres gézkötések ... mintha Cronenberg perverz celluloid álmai keverednének Kafka embertelen látomásaival. Mindez mágikusan monoton, táncra késztető analóg elektronikával, a dobgépek sebészi pontosságával és Dirk Ivens minimalista, kegyetlen vokáljaival.

Az  első két lemezen („Melting Close", „Sabotage" 1985) érezhető, hogy a zenekar tudatosan követi a sheffieldi industrial máig mérvadó vonulatát. TR dobgépek, nyers analóg basszusok, a háttérben kavargó analóg effektekkel torzított ének,  pszichedelikus zajok, időn és érzékelésen túli atmoszférák és a jellegzetes már-már a tibeti rituálék hangzását megidéző fúvósok uralják meg az elménket.
A zenekar tagjai itt még inkább kívülállók. Csak megfigyelik a betegeket és a torzulásokat, majd a vizitek során kinyert tapasztalataikat, megérzéseiket gyűrött, pecsétes kórlapokon a haldoklók ágyára teszik.



The Klinik: Decay

 

 

A következő „Plague" című album már borítója okán is emlékezetes maradt. A fekete bőrkabátban álló pestisdoktor, a jellegzetes csőrrel egyrészt utalás Nostradamus próféciáira, másrészt pedig a végletes undor és bezárkózás ikonja számomra. Már a kezdő track, a World Domination is érzékelteti, hogy egy dinamikusabb, a feszes ritmusokat és a monotóniát az invokáció rituális, transzba ejtő eszközeként felhasználó szakaszukhoz érkeztek el. A tiszta EBM-ként hallgatható „Into Deep Water" tökéletesen rímel a példaképnek is felfogható D.A.F. „Sex unter Wasser" c. dalára, míg az albumot lezáró „Plague" c szerzeményben a kiszipolyozott „beteg„ könyörög fizikai impulzusokért. (Finoman szólva...)

The Klinik: Into Deep Water
 

 

Ezt a vonalat követi a 88-as „Face To Face" album, itt a Slow Death rideg kegyetlensége már a torture porn határát súrolja, a zseniális „Lies" című záróakkordot pedig talán a legdühösebb, legelkeseredettebb dalként tudom leírni, amit ez a szintér kitermelt.


The Klinik: Lies

 




Elérkeztünk a 1990-es Black Leather albumhoz. Egy olyan albumhoz, aminek minden dala önállóan is egy remekmű. Fiatalkorunk (sz)extázisa, dühünk, szorongásos rángásaink, perverz kíváncsiságunk fekete monolitja ez az album. A megismételhetetlen Pecsa kisterem nedvesre izzadt padlója talán még emlékszik azokra az önmagukat véresen komolyan vevő, ifjú gerillákra, akik ezen dalok segítségével szabadultak meg a hétköznapok gátlásaitól, banális közönyétől. És a magánytól, hiszen ismeretlenül is együtt mozdult a kezünk, fekete bőrben, megszállottan, lázban égve, de együtt mostuk ki a betegséget az elménkből.

Boldogan visszamennék oda, de már csak az emlékeimben él.

Méltatlannak érzem magam, hogy ezt a lemezt dalonként elemezzem, de hagy csatoljam ide azt a dalt, ami kiszedi a tömést a fogaitokból:


The Klinik: Moving Hands

 




 
1991ben kettévált a két háborús szanitéc útja, Marc számos projektje mellett (a Noise Unit Bill Leeb-el [FLA], a D.Sign Philippe és Eliane
Fichot-val [Die Form], az ambient csoda X10) Klinik néven az instrumentális és nagyon intelligens techno és az ambient irányába vitte el zenekarát. Dirk Ivens pedig a Dive és Sonar lemezein dolgozott hatalmas sikerrel.

2003-tól újból együtt koncertezik a két industrial ikon, a rajongók végtelen örömére és várakozására.


Ajánlott lemezek:

Sabotage - LP (RIO 1985)

Melting Close & Sabotage - DLP/CD (Antler 1987)

Plague - LP (Antler 1987)

Face to Face - CD/LP (Antler 1989)

The Klinik Box Set - 3LP/DCD (Antler 1990; re-released on Hands Productions 2004)

Time - LP/CD (Antler-Subway 1991)

States - compilation LP/CD (Antler-Subway 1991)

Braindamage - CD (Bootleg 1992)

End of the Line - compilation 4CD (Dependent 2001)

Live at Wave-Gotik-Treffen 2004 - CD (Hands Productions 2004)


2011. március 25-én a Black Head Agency által szervezett Industrial Booom! fesztivál keretében a „The Klinik" először lép Magyarországon színpadra!
 

 
© Gazdag István


Hozzászólások

2011 február 25. - 18:58  [2]
Gazdag Istvan
 
"együtt mozdult a kezünk, fekete bőrben, megszállottan, lázban égve, de együtt mostuk ki a betegséget az elménkből. Boldogan visszamennék oda, de már csak az emlékeimben él. " Ez ugye, ha megnézed, csak a Black Leather album dalcímeiből van összerakva. Szeretem az ilyen kép a képben játékokat.
2011 február 24. - 13:52  [1]
meklod
 
"Boldogan visszamennék oda, de már csak az emlékeimben él." || nem tudom, igazából van -e jelentősége: vagyunk így ezzel egy páran

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu