CLAN OF XYMOX

A sok helyütt a goth műfaj alapköveként is titulált XYMOX 1984-ben - más források szerint 1981-ben -, a német határ közelében fekvő Nijmegenben szerveződik Ronny Moorings köré, aki mai napig az együttes egyetlen stabil tagja. Mellette meg kell még említenünk Anka Wolbert, Frank Weyzig és Pieter Nooten nevét is, mint alapítótagokat.

A CLAN OF XYMOX debütáló EP-je, a Subsequent Pleasures mindössze 500 példányban jelenik meg, de rögtön nagy népszerűségre tesznek szert vele Franciaországban, Németországban és Hollandiában.

A XYMOX-klán felkérést kap a DEAD CAN DANCE-től, hogy kísérjék el őket a COCTEAU TWINS-szel közös turnéjukra. Ez egy igazi ugródeszka a holland "gótikusok" számára, ami nagylemez-megjelenést is eredményez nekik a 4AD indie-labelnél. Ismertségüket tovább fokozza a legendás John Peel Sessions-ben való részvétel.

1987-ben érkezik a XYMOX második albuma - nevüket időközben megkurtítják -, a Medusa, ami további lökést ad a csapatnak a nemzetközi elismertség felé. Már az USA-ban és Mexikóban is kezdenek felfigyelni rájuk.

Az amerikai karrier igazi beindulása a Blind Hearts / A Million Things kislemez megjelenésétől számítható, ami a tengerentúlon az import megjelenések listájának első helyéig kúszik fel.

CLAN OF XYMOX

Az 1989-es LP, a Twist Of Shadows már 300.000-es eladást, és egy rendkívül sikeres USA-turnét produkál. Ekkortól vehetők észre a XYMOX muzsikáján az egyszerűbb pop és dance stílus felé való elhajlások.

Az utolsó album, ami még Anke Wolbert és Pieter Nooten közreműködésével készül, az 1991-ben megjelenő Phoenix című korong.

Mivel a nagylemez iránti érdeklődés jócskán elmarad az előzőekétől, így Ronny Moorings a Metamorphosis és a Headclouds albumokat már csak egymaga rögzíti, melyekre erős hatást gyakorol az akkoriban épp' virágkorát élő rave-mozgalom. A várt siker azonban továbbra is elmarad.

1997-ben Moorings lezárja a XYMOX-érát - újfent CLAN OF XYMOX néven alkot -, új zenészeket toboroz maga köré és turnézni kezd. Visszatérő kislemezük az Out Of The Rain Top 10 helyezést ér el a német independent chartokon és a nemzetközi alternatív listákon is szépen szerepel.

A Hidden Faces albumot kísérő turné alkalmával számos rangos fesztiválon is fellépnek, köztük a lipcsei Wave-Gotik-Treffenen és a Zillo-Fesztiválon.

CLAN OF XYMOX

1999-ben érkezik a Creatures, amit a szaksajtó is kedvezően fogad, és az alter-listákon is jól teljesít.

A 2000-es év úton találja a CLAN OF XYMOX-ot, akik végigturnézzák Európát, az Egyesült Államokat, Kanadát és Latin-Amerikát. A koncertkörút lenyomataként jelenik meg a Live című anyag.

A 2001-ben megjelenő Notes From The Underground-ot az eddigi legjobb CLAN OF XYMOX-albumként ünneplik a kritikusok, ami a listás szerepléseken is meglátszik (1. helyezés az amerikai Musicfolio Charts-on).

A következő évben egy remix-abummal (Remixes From The Underground) jelentkeznek a goth-hősök, amire olyanok mixelnek nekik mint a FRONT 242 vagy az ASSEMBLAGE 23.

Az eddigi legmagasabb listás helyezéseket eredményezi a csapatnak a 2003-as Farewell nagylemez, ami - bár a gitárokat sem dobják a sarokba - erőteljesen elektronikusra sikerül.

2004. szeptemberében megjelenik a The Best Of CLAN OF XYMOX, amire néhány dalt újra-rögzítenek.



A következő LP-re 2006-ig kell várniuk a rajongóknak, a banda pedig, Hollandiából Lipcsébe teszi át a székhelyét. Ez a váltás az albumra is alaposan rányomja a bélyegét - több a nyugodtabb felvétel, kevesebb a klub-ízű track -, és annak címében is visszatükröződik (Breaking Point).

A CLAN OF XYMOX első DVD-kiadványa 2008-ban kerül a lemezboltok polcaira, Visible címen.

2009-ben érkezik a goth sötét lovagjainak és papnőinek eddigi utolsó korongja, az In Love We Trust, amit az Emily című single vezet fel.

2011. május 20-án jelent meg a CLAN OF XYMOX vadonatúj albuma, a Darkest Hour, amit így harangozott be honlapján a holland csapat: "Hogyan szólna ma a '80-as évek dark wave-je? Milyen irányba haladnának a 4AD-kiadó korai kult-bandái, ha élhetnének a modern világ lehetőségeivel? A választ erre a CLAN OF XYMOX nevű őskövület-csapat adja meg 13. stúdióalbumával, Darkest Hour-ral. A lemez egy hatásos utazásra hívja a hallgatót a komor goth / dark wave hangzás tegnapján, jelenén és holnapján keresztül."

Ronny Moorings, Mario Usai, Yvonne de Ray és Mojca Zugna bizonyára mindenkit magával visz egy ilyen borongós, de izgalmas zenei utazásra 2012. április 29-én az INDUSTRIAL BOOOM - Reboot harmadik napján.

Kihagyhatatlan!

Diszkográfia:
1985 Clan Of Xymox   
1986 Medusa
1997 Hidden Faces
1999 Creatures   
2000 Live
2001 Notes From The Underground
2001 Subsequent Pleasures
2002 Remixes From The Underground
2003 Farewell
2006 Breaking Point
2009 In Love We Trust
2011 Darkest Hour

Forrás: prae.hu
Írta: Janurik János

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu