Technoir interjú

"Requiem for a comeback"
A Side-Line interjúja a Technoir-ral

Többéves hallgatás után, immár az Alfa Matrix kiadásában új EP-vel és nagylemezzel tér vissza a népszeru elektro-pop csapat, a Technoir. Hosszú do óta hiányoltuk Steffen (zeneszerzo) és a gyönyöru Julia Beyer (ének) alkotta duót, hiszen utolsó lbumukat, a Groundlevel-t, még 2002-ben adták ki az azóta már rég megszunt Bloodline kiadó ondozásában. De mint az az interjú orán kiderült, nem maradtak tétlenek, hanem bizonyos side-projekteken dolgoztak tovább.


Most viszont újra megörvendezteti rajongóit a Technoir, ugyanis hamarosan megjelenik az együttes legfrissebb remekmuve, amely nem fog csalódást okozni.
Dan Koven interjúját olvashatjátok.
























SL: Eloször is bemutatnátok a Technoir-t az új olvasóknak? Kik az együttestagjai, ki milyen szerepet tölt be, illetve hogyan tdnátok jellemezni azt a zenei hangzást, amit képviseltek?

S: A Technoir a "Technological"és a "noir"(sötét, fekete) szavak összetételébol alakult ki, amely a 80-as évek egyik mufaji megnevezése is egyben. A zenénk pedig, lehet mondani mindezen hatások keveredése. Eros dallamos részek, és néha agresszív, tisztán elektronikus hangzások párosulnak a mennyei noi vokálhoz. Személyes gondolatok melankolikus világába kalauzolnak a Technoir remekül táncolható zámai. A zeneszerzoi, produceri teendoket én látom el, valamint billentyuzöm az élo fellépéseken, Julia pedig a dalszövegeket írja és o adja hangját a számainkhoz. A koncerteken a szintetizátoroknál általában egyik barátunk, Stephan Altengarten egészíti ki a felállást.

SL: A Bloodline alatt kiadott elso nagylemezetek, a Groundlevel után jó dore (majdnem öt évre) eltuntetek. Mi történt azóta veletek, és hogy érintett titeket a kiadó egszunése egyrészt személyesen, másrészt szakmai szempontból?

S: Tulajdonképpen folyamatosan zenéltünk, és közben rengeteget fejlodtünk az elmúlt öt év során. Sajnos azonban ezen tevékenységeink nem egy új albumunk készítésére irányultak. A Groundlevel megjelenése után minden nagyszeruen alakult. Már a 2002-es koncert turnénk alatt is írtunk dalokat, mint pl. a 'Dying Star'-t, vagy a 'Liar'-t, amiket be is építettünk a repertoárba. Amikor a Bloodline az összeomlás küszöbén állt, igazából nem tudtuk, hogy kell-e még új lemezt készítenünk a haldokló iadó zámára, vagy sem. a helyzet egyáltalán nem volt tiszta és bizonyos értelemben egyáltalán nem hatott ösztönzoleg. Ráadásul egy mérnöki állás betöltésére Hamburgba költöztem, ahol fel kellett építenem az új stúdiómat. Rengeteg technikai apróságot kipróbáltam magam, készítettem néhány remixet, újra összeálltam a Plastic Noise Experience-szel, és billentyusként rengeteg koncerten felléptem velük. 2004. év végére hat új számunk volt teljesen készen. Visszavásároltuk a Groundlevel jogait, így szabadon szerzodhettünk bármely kiadóhoz. Szétküldtük a demo felvételeinket, és vártunk a kiadók érdeklodésére. Aztán befejeztünk újabb öt számot, miközben készítettem még néhány remixet egy-egy válogatáslemezre, illetve más együttesek számára. Jelenleg az utolsó imításokat végzem azokon a dalokon, amelyek az új albumon fognak szerepelni.

J: Ahogy azt Steffen már említette, a Technoir-nál bekövetkezett törés bizonyos szempontból mindkettonknek jót tett, hiszen számos olyan dolgot kipróbáltunk közben, amelyek új tapasztalatokkal vérteztek fel minket. Ami engem illet, énekeltem a Melotron, a Rotersand, DJ RAM és a Distorted Reality felkéréseinek eleget téve, valamint tagja voltam a The Eternal Afflict nevu formációnak - mintegy két évig. Közremuködtem a 'Katharsis'c. albumukon és elkísértem oket az élo fellépésekre is. Ezen kívül még dolgoztam együtt néhány új dal felvételén Olaf Wollschlägerrel is, valamint Krischannal a Rotersandból.

SL: Visszatérve a jelenhez, elmesélnétek, hogyan kerültetek az Alfa Matrix látókörébe?

S: Amióta az Alfa Matrix kiadó étezik, azóta kapcsolatban állunk vele. 2001-ben választhattunk, hogy melyik lemezkiadóhoz szerzodjünk: a Bloodline-hoz, vagy az Alfa Matrix-hoz. Akkor az elobbi valamivel vonzóbbnak tunt, hiszen akkor olyan együttesek álltak a Bloodline mögött, mint az In Strict Confidence, a S.P.O.C.K., a Melotron és hasonló agyságok. Ami igazán gesztusértéku volt az Alfa Matrix részérol, hogy továbbra is támogattak bennünket annak ellenére, hogy nem oket választottuk. Az évek során mindvégig tartottuk a kapcsolatot egymással, készítettem remixeket AM-os együtteseknek, ahogy a Plastic Noise Experience-nek is, akik szintén ehhez a kiadóhoz szerzodtek. Tulajdonképpen olyanok voltunk mi, mint egy nagy család. Tudjuk, hogy szeretik, amit csinálunk, és mind megbízunk egymásban.

J: Különösen a Bloodline-nál töltött kellemetlen idoszak után szükségünk volt egy olyan partnerre, amely világos kommunikációt közvetít felénk és teljes mértékben megbízható. Bár voltak ajánlataink más kiadók részérol, azok után, hogy ennyi támogatást kaptunk, nem kívántunk elpártolni az Alfa Matrix-tól.

SL: A 'Manifesto EP'ízelítot ad abból, amit a rövidesen megjeleno nagylemezen, a Deliberately Fragile-on fogunk hallani. Ki döntött a remixelok személyérol és miért döntöttetek úgy, hogy kiadtok egy kislemezt még az album megjelenése elott?


 S: Az Alfa Matrix-nál szinte már hagyomány, hogy a nagylemez elott úgymond "étvágygerjesztoként"kiadnak egy EP-t. Ezt az utat követtük mi is, amikor belefogtunk a 'Manifesto'elkészítésébe. Juliával közösen kiválasztottunk négy új dalt, amelyek különbözo feldolgozásai egy nagyszeru válogatáslemezt eredményeztek. A remixelok nem csupán az általunk jól ismert szcénából kerültek ki, hanem közremuködtek más stílus képviseloi is. Mindegyik remix külön-külön is egy remekmu, de mindezen mufajok találkozása még erosebbé eszik a lemezt. Így egy olyan különleges kiadvány született, amely huen tükrözi, hogy a Technoir számai nem ismernek korlátokat.

 J: Mivel a stílusbeli változatosság mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy a remixek alkotóihoz személyesen is kötodjünk, ezért a legtöbbjüket - személyes ismeretségünk folytán - magam választottam ki.

(...)

Az interjú eljes szövegét a Side-Line 56-ik kiadása tartalmazza.     

Forrás: www.side-line.com

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu