PROJECT PITCHFORK

A német electro-industrial banda, a PROJECT PITCHFORK 1990-ben alakult meg Hamburgban és egyike a legsikeresebb és befolyásosabb úttörő zenekaroknak a Dark Electro területen.
A műfajt a banda, döntő mértékben formálta és mitöbb, váratlan sikerre is vezette. A mai napig, az együttest Peter Spilles és Dirk Scheuber ötletei inspirálják.


A kezdetek

A Hamburgi életbe az első PROJECT PITCHFORK szalagok a ’90-es évek elején robbannak be, és szinte egyből, ezek a kezdeti anyagok, eufórikus reakciót váltanak ki a közönség részéről. A sikeren felbuzdulva, 1990, február 15-én, a Kir klubban a srácok színpadra lépnek, és teljes mértékben meggyőző produkciót mutatnak be, amire minden jegy elkel. 1991 májusában pedig debütál a forradalmi “Dhyani” album, mely egyike az első próbálkozásoknak az elektronikus zene és gothic keresztezését illetően. Az anyag gyakran emlegetett mérföldkővé válik a Dark Electro történelmében.



A kezdetektől fogva, a banda az improvizáció mestere, akik a lehető legtöbbet hoznak ki egy adott szituációból. A srácok ezt a munkamódszert a soron követező lemezeken is alkalmazzák. “L’am Bras” és “Entities” albumok 1992-ben kerülnek kiadásra, és megerősítik a PITCHFORK úttörő szerepét a műfajban. A Gothic világában, a PROJECT PITCHFORK jellegzetesen különbözik más bandáktól, nem csupán a zenéjük, de a professzionális légkör miatt is, ami a csapatot körülveszi. Nagyon korai szakasztól kezdve, Peter Spilles úgy dönt, hogy a PITCHFORK-ot választja élete munkájának, és kizárólag a zenének szenteli idejét. Mindez meg is látszik a gyorsan egymást követő albumok sorozatán, és a számtalan koncerten, ami már a 90’-es évek elején ismertté teszi a csapatot, nem csak egész Németország, de az első (erősen alternatív) bandaként, a korábbi NDK területén is.



A fejlődés


Az “IO” lemez 1994, február 7-én jelenik meg. Ez az első digitális PITCHFORK cucc, ami a banda hangzását egy új szintre emeli. Először az életben, a csapat a német lemezlistákra kerül (56-dik hely), és a banda első alkalommal indul hosszas hazai turnéra. A “Corps d’Amour” EP után az “Alpha Omega” lemez következik, 1995 őszén. Mindkettő a csapat saját kiadójánál, a Candyland Entertainment-nél jelenik meg. Peter kívánsága szerint, a lemezbemutató turné a RAMMSTEIN-nel együtt történik, akik megkezdik sikeres pályafutásukat közvetlenül a koncertsorozat után.  



A “Ckarkra;Red” korong (megjelenés: február 5, 1997) már a PITCHFORK zenei fejlődésének igényét jelzi, mégpedig a gitár effektusok bevezetése által. A lemez jegyzi továbbá Jürgen Jansen állandó taggá választását is. Ezt követően ismét fontos események sorozata következik: kapásból az első Amerikai turné után, a csapat az “Eon Eon” lemezzel jelentkezik (1998, Október 5), a Steelrose klipje pedig a zenetévék világába emeli a PITCHFORK-ot. Ugyanez a nóta egyben ECHO jelölést is ér, és innentől kezdve, a banda olyan mega fesztiválokon lép fel, mint a Rock am Ring, Eurorock és az Arvika.



2001-ben, a “Daimonion” lemez még ezt a sikerhullámot is fokozza. Az album a német lemezlista 8 helyére robban be, és a megjelenést egy hatalmas európai turné követi. Ha mindez nem lenne elég, a PROJECT PITCHFORK a soron következő NUN trilógiával hatásosan bebizonyítja, hogy képesek még ennél is ambiciózusabb és merészebb cuccal előrukkolni. 2002, szeptember 30-án napvilágot lát az „Inferno”, annak a hármasnak az eső tagja, amely a „”View Form a Throne” és a „Trialog” EP-kkel válik teljessé.



Az út a jelenig

Kaskade” 2005, május 30-án szabadul a rajongókra, és az album 15 dala igazi változatossággal jellemezhető – ez az oka amiért Spilles csupán két nagyon hosszú dalt rak fel a digitális kiadásra, melyek a Wonderland\One Million Faces címet viselik. És ismét, ez a digitális (2007-től fizikai is) megjelenés újabb remek példája a csapat töretlen kísérletező kedvének.
Dream Tiresias” 2009, március 27-én lát napvilágot, és a Dark Electro, a sate of the art, és a bandától már megszokott zenei mélység keveréke. Egy koncepció, ami működik: PROJECT PITCHFORK annyi élő bulit ad, amennyit korábban soha, másodjára turnézik az Államokban és számos Gothic fesztiválon tiszteletét teszi, mint a Dark Electro jól ismert kitűnősége.
Mint egy új korszakot jelző szikra, a következő album fénysebességgel repíti a bandát eddig nem ismert magasságokba: 2010-ben, az erőteljes, jó kritikát kapó Dark Electro munka, a „Continuum Ride” lát napvilágot. A lemezt 2011-ben a „Quantum Mechanics” korong követi, amely a banda számára, az elismerésére méltó 12-dik helyet biztosítja a német lemezlistákon.



Egy olyan lenyűgöző és folyamatos fejlődés, mint amit a PROJECT PITCHFORK magáénak tudhat, tisztán bizonyítja, hogy 20 év után is, a banda, dübörgő gépezetében még mindig maradt szufla. Maradt, méghozzá nem is kevés. Legnagyobb sikereik és minden eddigi erőfeszítéseik után, a csapat karrierje továbbra is felfelé ível. Kreativitásuk töretlen, 14 stúdió-album, jóval több, mint 100 dal, valamint megszámlálhatatlan élő fellépés után is.

Ha az elmúlt évek bármit is bizonyítottak, akkor az ez: a következő 20 évben is, Peter Spilles és társai a „várd el az elvárhatatlant” filozófia szellemében fognak tevékenykedni. Ez volt a helyzet 1990-ben és ez lesz a helyzet az elkövetkező években is! 

És 2013. január 25-én érkezik az új PROJECT PITCHFORK stúdióalbum, a "Black"!


(Írta: Björn Springorum)

A banda tagjai
Peter Spilles
Dirk "Scheubi" Scheuber
Jürgen Jansen

Kiegészítő tagok az élő koncerteken:
Achim Färber: Dobok
Christoph "Nook" Michelfeit: Dobok

Fordította: sid

Csatolt képgaléria

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu