MONOLITH interjú

Nagy horderejű dolog elektronikus hangokat átfolyatni az agyadon.

A nagyszerű belga produkciók egyike, a Monolith volt az idei Shadowplay Festivalon. Eric Van Wonterghemmel beszélgettünk a Monolithről, az ő remek indusztriál projektjéről. 

Hát helló Eric. Legtöbb olvasónk Dirk Ivens cimborájaként ismer, aki az Absolute Body Control és a Sonar tagja, de te állsz a különbejáratú projekted, a Monolith mögött. Jellemeznéd a zenét?

Nos, ez fura indusztriál zene: tribal elemeket, ambient atmoszférákat kombinálok torzított ritmusokkal, mégis strukurális koncepcióban dolgozom, hogy minden egyes számmal valamiféle érzést vagy fantáziát hívjak életre a hallgatóság elméjében, ahelyett, hogy végtelen ütem, zaj vagy hangtér keletkezzen.


Néha az az érzésed támad, hogy a Monolith olyan, mint Eric agya, ahol az összes különböző elektronikus műfaj össze van dobálva.

Sokkal nagyobb a tolerancia, amikor a Monolith számára alkotok, mint más projektek esetében, de ez megint csak a magam számára teszi érdekessé. Időnként zavart kelt a hallgatókban, de azt gondolom, képesnek kéne lennünk meghallgatni egy banda teljes albumát variációkkal, melyek egy jó filmben is megvannak: a dolgoknak történniük kell, nem az első jelenetet kell ismételni újból és újból.  

 

Amikor hazafelé vezettem a munkából, azt kérdeztem magamtól, miért szeretem ennyire az elektronikus zenét? Most, itthon felteszem ezt a kérdést Eric Van Wonterghemnek.

Nagy horderejű dolog elektronikus hangokat átfolyatni az agyadon, energiával tölthet fel, izgalomba hozhat vagy békét teremthet az elmédben a a hangban rejlő végtelen lehetőségek miatt, legalábbis az én fejemben így van ez :)

Minden 14 évvel ezelőtt kezdődött "Compressed form"-mal való debütálásoddal. Visszanézve hogyan értékeled? Klasszikusként tekintesz rá vagy másmilyenre formálnád ma?

Ez különbözik leginkább a többi Monolith albumtól, melyeket később csináltam, már ha csak arra gondolok, hogyan alkottam meg. Kis loopok százait használtam, melyek zöme kevesebb, mint egy másodperces volt, és egy órás hangteret alakítottam ki belőlük, és később döntöttem úgy, hogy ritmusokat teszek föléjük és szerkesztettem az egészen. Most máshogyan dolgozom, és nem hiszem, hogy másképp tudnám vagy akarnám újrateremteni azt az albumot most. Ez egy akkori kreáció, örülök, hogy megcsináltam, számomra ez egy klasszikus.

 Néhány hete Dirk Ivens-t interjúvoltam és azt mondta nekem, hogy egyik álma, hogy egy olyan rendezvényen lépjen fel, mint a Ten Days Of Techno, osztozol vele ebben az álomban?

Értem miért, néhány techno zene nagyon közelít az indusztriálhoz, tehát lehetséges lenne ott játszani, és megőrjíteni a közönséget:), talán ideje újból bekötni egy 909-est... 

Annyi zenei projektbe folysz bele, lehetséges különválasztani őket?

Teljesen!A munkamód minden projekt esetében nagyon különbözik és van az eszemben egy kapcsoló, aminek a segítségével azonnal a megfelelő beállításokat hívom be :)

 

 

Hamarosan új CD-d jön ki, tudsz róla mondani valamit?

2011. szeptember elseje a hivatalos megjelenési dátuma az új Monolith albumnak, a " The Inner Core"-nak, 12 új dal meg kedvenc bandáim számainak remixei. Azt hiszem nagyon érdekes album lett. A release show augusztus 26.-án lesz a Schlagstrom Festivalon Berlinben... tökéletes időpont egy kiruccanáshoz ide:) mindenkit meghívok...

Néha azt mondják, mindenki tud elektronikus zenét csinálni. Te mit gondolsz?

Igen, persze, még a Kraftwerk is ezt mondja... csak megnyomsz pár gombot, és minden automatikusan megy...he! he!, de egy kicsit nehezebb olyan zenét leképezni számítógéppel, ami a fejedben van, mint csak kompjúter beállításai alapján, előkészített keretekben mozogni.

Én, személy szerint anarchistának tartom magam, Eric, de látva a tényt, hogy a software több tonnányi "művészt" hozott létre, nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy szeméttel bombáznak.

Ja, ez tényleg szomorú. :)

A két kedvenc kérdésem...

Mi a kedvenc lemezed és miért?

A kedvenc lemezem fekete, A és B oldallal, oké, azt hiszem más választ vársz, hmm Clock dva : Burried Dreams még mindig ez a kedvencem azt gondolom, tele van energiával, és az atmoszférája miatt is. Amit akkoriban megcsináltak, nagyon inspirálóan hatott rám.

Kivel nem bánnád, ha 8 órán át egyedül lennél egy liftben és mit csinálnál?

Ha nagy a lift inkább ágyat kérnék, mint személyt és végre 8 órát aludnék zavartalanul.


Készítette: Didier BECU 24/06/2011
www.peek-a-boo-magazine.be cikkét fordította: Ilke
 

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu